A kontúrozás királynői kétségtelenül a Kardashian testvérek, akik mindig tökéletes sminkjeikkel, valamint azzal, hogy azért híresek, mert híresek beépültek a legnagyobb sztárok közé. Nevüket itt elsősorban azért érdemes említeni, mert kiválóan alkalmazzák -vagy alkalmazzák rajtuk a sminkesek-, a kontúrozás technikáját, mely tulajdonképpen nem más, mint egyes részek highlighterezése azaz kiemelése valamint más részek sötétítése, mélyítése.

A kontúrozáshoz és a highlighterezéshez használt termékek a sminkek közt meglehetősen fontos pozíciót töltenek be, mivel ezekkel tudjuk arcunk karakterességét leginkább kiemelni, és a nem tetsző formai adottságainkon is tudunk velük némiképp változtatni.

A mélyítés lényege, hogy az arc természetes vonalait kontúrozzuk, vékonyítjuk vele az arcot, azaz először is árnyékolunk a bőrtónusnál pár árnyalattal sötétebb színnel. Arcformánként változó, hogy miképp kell kontúrozni, általában az megegyezik, hogy az orr két oldalán, a z arccsont alatti készen, a hajtövek mentén visszük fel a sötétebb színt pontokban vagy csíkokban, majd elővesszük a highlightert és a homlok közepénél és a két szemöldök közt, valamint a szemek alatt és az orr felső részén, valamint a felső ajak közepénél világosítunk.

A highlighter és a bronzosító/kontúrozó egyaránt lehet matt és fényes, valamint folyékony vagy por állagú, ez ízlés kérdése.

Majd a pontokat/vonalakat satírozzuk, a lényeg, hogy minél természetesebb legyen a végeredmény, azaz hogy ne hagyjunk kivehető csíkokat és foltokat az arcon.