A lövellt beton módszere széles körben alkalmazott a talaj megtámasztásában, az alagútépítésben, bányászatban, vízierőművek építésénél illetve rézsűstabilizációs munkák során. A lövellt betonnal végzett munkák sokrétűsége révén mindig úgy kell alaktani a beton massza összetételét, a kötésének gyorsaságát, sűrűségét, hogy az az adott munkának megfeleljen.

Ha egy hosszantartó szilárdságú és tartós betonréteget kívánunk fellövellni, akkor alkálimentes kötésgyorsítókat kevernek a betonba, mint adalékszert. Ezek hamar előidézik a beton kötését. A folyósító szereket olyankor szokták alkalmazni, amikor fontos az, hogy biztosítani tudják a betonkeverék bedolgozhatóságát, hogy meghosszabbodjon a bedolgozhatóság ideje. Ugyan így a kötéskésleltető adalékszerek, melyek szintén meghosszabbítják a betonkeverék bedolgozhatóságának idejét, ezzel pedig megkönnyítve a logisztikai feladatokat.

A keverőtelepen betonjavító adalékszereket is belekevernek a masszába, amely a felhordást követően azonnal megkezdik a lövellt beton belső utókezelését, a mikro- és nanoszilika technológián alapuló adalékszerek pedig növelik a szilárdságát és tartósságát.