A sminkek használata egészen az ókorig vezethető vissza, a legikonikusabb sminkhasználók, akik valamilyen módon kapcsolódnak az európai kultúrkörhöz, az egyiptomiak voltak, közülük is talán Kleopátrát érdemes kiemelni, aki köztudottan rengeteg sminkterméket alkalmazott, és mindenki rá akart hasonlítani, minden nő az ő sminktechnikáit alkalmazta. Bár állítólag egyes újonnan feltárt feljegyzések szerint a fáraónő nem volt tökéletes szépség, de olyan egyedülálló stílussal rendelkezett, hogy különlegesnek számított. Jellegzetes szemsminkje mellett például az elsők között volt, aki vörös rúzst használt.
A keresztény Európában egészen a 20. század közepéig elítélendő dolognak számított a sminkek használata, bár volt pár uralkodónő, például I. Erzsébet, akik teret engedtek a sminkelésnek, és maguk is használták a kozmetikai szereket, de a többség tisztátalan dolognak tartotta, ha egy nő kifestette magát, többnyire a prostituáltakhoz kötötték a sminkeket, azok közül is elsősorban a rúzsok használatát. A 20. század elején pedig kizárólag a színésznők viselete volt a rúzs.
Csak Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor fénykorában, az 50-es években vált a rúzs divattá a közemberek körében is, és azóta mondhatni töretlen a rúzsok népszerűsége, és bár voltak különféle korszakai rúzsoknak a sminkek történelmében, de mára már elfogadott, hogy a rúzs nem feltétlenül szexuális felhívásként, hanem a stílus kifejezéseként is értelmezhető, a többség a magabiztos, önálló, elegáns nő viseletéhez köti a rúzsok használatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük