Bár napjainkban még mindig vannak, akik az osztott tárhely használata mellett döntenek, az már köztudottan nem a legjobb elérhető megoldás. Igaz, hogy ezek a szerverparkok számottevő erőforrásokkal rendelkeznek, viszont mivel egyszerre nagyon sok weboldalt szolgálnak ki, előfordulhat, hogy emiatt lassú lesz a betöltési sebesség. Sokan amiatt se preferálják ezeket mivel limitáltak az adminisztrátori tevékenységek lehetőségei és a szoftver beállítások sem módosíthatók.

Természetesen egyszerűbb honlapok számára nagyon jó megoldás az osztott tárhely is. Előnye az, hogy olcsó, illetve könnyebben üzemeltethető, de azért összetettebb weblapok számára nem ezt ajánlanánk.

Egy VPS szerver ezzel szemben tökéletes választás a bonyolultabb weboldalak, több száz termékes webáruházak esetében. Ilyenkor a virtuális szerver egy nagy teljesítményű fizikai szervergépre van felosztva. Ennek köszönhetően rendelkezik az önálló szerver tulajdonságaival és sokkal kedvezőbb megoldás árban is, mintha egy fizikai verziót választanánk.

Egy VPS szerverrel tehát a felhasználó nem kell pénzt költsön egy hardverre egy szerverteremhez, hanem olyan mintha kapna egy saját dedikált változatot.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy minden művelet saját irányítás alatt maradjon egy irányítópanelnek köszönhetően, ideális alternatíva a VPS szerver. Ráadásul még a szakembereket se kell állandóan hívogatni, ha igény van bármilyen jellegű változtatásra vagy beállításra.

Ha testreszabott, saját szolgáltatásokat futtató megoldást keresünk, a VPS szerver az ideális választás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük