Sok családban egy-egy sütemény az év egy kitüntetett időszakához kötődik. Lehet ez a karácsony, vagy éppen a húsvét, vagy egy jeles családi ünnep. A kókuszgolyó sok magyar családnál a karácsonyi sütemények közé tartozik.

Hogy miért? Nos, talán mert gyorsan elkészíthető – ami a karácsonyi időszakban igen komoly előny – valamint azért is mert elkészítésében a gyerekek is tudnak segíteni.

De hogyan is kell elkészíteni a kókuszgolyót?

Nos a recept elkészítése pofonegyszerű! Az alábbi hozzávalókra van szükségünk: (a kókuszgolyó receptjét a receptneked oldalról választottuk ki):

  • 500 g darált keksz
  • 1-2 dl meggylé (befőtt leve)
  • rumaroma
  • 2-3 evőkanál jó minőségű kakaópor
  • 20 dkg cukor (lehet porcukor is)
  • 10 dkg vaj
  • kókuszreszelék

Nincs más teendő, mint a fenti összetevőket összekeverni. A meggylével óvatosan bánjunk, mert ha túl sok kerül bele, akkor lágy lesz a golyó. Először inkább kevesebbet adjunk hozzá, és ha úgy ítéljük meg, hogy még szükséges, akkor önthetünk még hozzá. Majd a tenyerünkkel formázzunk is golyókat.

A golyók közepébe elhelyezhető cseresznye, vagy meggy. Van, aki így jobban szereti, de ha kisgyermek van a családban, akkor nagy valószínűség szerint a meggymentes változatot jobban fogja kedvelni.

Végül az egyes golyókat hempergessük meg kókuszreszelékben (ezért kell, hogy a golyó kissé lágy legyen) és már készen is vagyunk. ez egyébként az a mozzanat, amiben a gyerekek is előszeretettel segítenek be.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük