Ha belegondolunk, nagyon furcsák lehettek régen bizonyos kultúrák esetében az olyan lakóhelyek, amelyekben maximum egy takaró választotta el a szobák közötti átjárást. Értelemszerűen ez nem mindenhol volt így, hiszen számos helyen megtalálhatók voltak, az akkori kor elképzelései alapján. Ilyenkor hálásak lehetünk, hogy a mai modern építészetben vannak gyönyörű és minőségi ajtók, hiszen el sem tudjuk már képzelni a világot ezek nélkül.

Napjainkban már rengeteg fajtájuk állnak a rendelkezésünkre ezeknek a gyártmányoknak és választani lehet sokféle anyagból, színből, stílusból. Mindenki szereti elképzelni az ideális otthoni környezetet, szépen berendezve a saját ízlése szerint és az esztétikus ajtóknak fontos szerep jut ebben. Ha már ezt előre megtervezzük, átgondoljuk és kutakodunk utána, egyszerű lesz a döntés amint mindez valósággá válik.

Viszont akkor van értelme egy gyönyörű gyártmányt kiválasztani, ha ez megfelelő hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Továbbá az is fontos, hogy biztonság szempontjából is jól legyen kialakítva, főleg a főbejárat esetében.

Ha az esztétikumot vizsgáljuk az ajtók esetében, nagyon divatosak ma a különböző ablakmintákkal díszített gyártmányok, illetve a minimális kifinomult stílus egy kis dizájnelemmel. Biztosan az idősebbek emlékeznek, hogy régebben nem mindig szigeteltek a legmegfelelőbben az akkori ajtók és ez zajosabb családok esetében nagyon zavaró volt. A mai ajtóknál viszont elengedhetetlen alapfeltétel a megfelelő hangszigetelés és ezt a rendkívül fontos elvárást már minden esetben figyelembe veszik a gyártók.