Tudtátok, hogy ha kiszedik a vakbeleteket fiatal korban, akkor elvileg kisebb esélye van annak, hogy öregségetekre parkinsonosok legyetek? A legújabb eredmények szerint így van: elvileg az idegpusztulásért felelős fehérjék itt kezdenek el termelődni. Ha elvégzik a vakbélműtétet, akkor 20% kevesebb esély van arra, hogy bekövetkezik az agyi idegsejtpusztulással járó betegség a későbbiekben. 

A svéd és amerikai tudósokból álló kör több mindenre rámutatott azzal kapcsolatban, hogy mik lehetnek a Parkinson-kor előzményei: többek között például arra is, hogy gyomorproblémák, különféle emésztőrendszeri problémák már 20 évvel a betegség kialakulása előtt rámutathatnak arra, hogy a későbbiekben ez lesz a probléma.

A féregnyúlvány, azaz a vakbél ugyan azokat a fehérjéket tartalmazza, név szerint a α-synuclein nevű fehérje összecsapzódásait, melyek a Parkinson-korban szenvedőknél is kimutatható. Innen ered az elképzelés, miszerint a kettő közt összefüggés van, és ezért kezdték a kutatók az összefüggéseket vizsgálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük