Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít a görög és török partoknál, hogy az embercsempészek elleni fellépéssel elősegítse a menekültválság enyhítését – jelentette be az amerikai védelmi miniszter.

Ashton Carter tájékoztatása szerint az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek csütörtök reggeli ülésén a felek mindegyike támogatásáról biztosította az Égei-tengeren tervezett műveletet. A tárcavezető elmondta, a misszió egyik fő célja a menekültáradat nyomon követése és az embercsempész-hálózatok felszámolása.
Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára kiemelte, a misszió fontos információkkal fogja ellátni a görög és a török parti őrséget, valamint az Európai Unió hatóságait. Mint mondta, a küldetés célja nem a menekülthajók visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.
Stoltenberg hangsúlyozta, már több ország jelezte, hogy kész további hajókkal hozzájárulni az égei-tengeri művelethez, de a részletek kidolgozása folyamatban van. A főtitkár közlése szerint az évtizedes görög-török határvitákra tekintettel a küldetésben részt vevő görög hajók csak görög felségvizeken, a török hajók pedig török felségvizeken fognak hajózni a megállapodás szerint.
Az égei-tengeri misszió kérdése nem szerepelt a miniszteri ülés eredetileg tervezett napirendjén, Németország, Törökország és Görögország azonban szerda este a NATO-hoz fordult támogatásért az embercsempészek elleni küzdelemhez.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet friss jelentése szerint csak idén több mint négyszáz ember halt meg a Földközi-tengeren, miközben megpróbált Európába jutni.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük